30 January 2009

projek ternak puyuh secara kecilan

setelah mendalami sedikit sebanyak mengenai penternakan burung puyuh ni...aku mula mencuba menternak secara kecilan dulu....tgk serasi atau tidak ngan puyuh nih.....projek ni diusahakan bersama dengan seorang sahabat baik, syamsul yang mempunyai minat yang sama....heheeh...

kami mulakan dengan mengumpulkan kayu2 terpakai di rumah bapak mertua syam...hehe...kitar semula selagi boleh.....





  • kayu2 nih kami potong siap2 ikut saiz reban yg kami pelan awal2.
  • saiz reban ni kami mulakan dengan saiz yg kecil dulu iaitu 4x6.
  • lagi satu kalau potong2 mcm ni nanti senang nak bawak isi dalam keta...hehehehe



lepas siap reban nih...kami pi jengka 15 buat lawatan sosial dan membeli beberapa ekor puyuh untuk menghiasi reban indah kami...hua..hua..kami pegi rumah pak selamat yang telah lama berkecimpung dalam bidang ternakan puyuh ni...sesambil tu leh korek2 ilmu dier sikit..hehe


































  • kat atas ni pak selamat...tu burung2 puyuh dier ler....pak selamat nih citer dier ternak puyuh kt jengka 15 dah dua tiga kali masuk paper....korang google jer bernama ngan berita harian...hehehe...gambor dier kt paper xder....kt blog aku ni jer ada gambor dier...eksklusif..hehe
  • pak selamat ni juga buat penetasan sendiri...dier buat inkubator sendiri..leh muat lebih 2k biji...anak2 yg baru menetas dijual ngan harga 60sen ke atas...

lepas borak lebih kurang kami pun balik ngan burung2 puyuh yg baru dibeli.....

kami tak beli yang kecik..hehe..buat masa ni kami nk try yg dah agak besar sikit...yg dah tumbuh bulu penuh.....



4 comments:

  1. Tahniah kerasa anda telah mengorak langkah dalam menceburi bidang ternakan puyuh ini. Semoga Berjaya!

    ReplyDelete
  2. apa cerita seterusnya ngan puyuh ko?

    ReplyDelete
  3. berapa lama dpt hasil n camne ngan cost makanan???

    ReplyDelete